Zakaj izbrati organsko pohištvo in kakšne so njegove prednosti

Običajno pohištvo sčasoma ne bo več zadostovalo, saj se tudi uporabniki zavedajo pomena ekološkega koncepta in zdravega življenjskega okolja. Vedno več izdelovalcev se tako usmerja v proizvodnjo naravnega pohištva. Organsko pohištvo dobiva vse večji tržni delež in prepričani smo, da bo le-ta vsako leto višji.  

Napoved, ki kaže, kako bo prodaja organskega pohištva do leta veedno bolj 2030 rastl (VIR 1

Napoved, ki kaže, kako bo prodaja organskega pohištva do leta veedno bolj 2030 rastl (VIR 1

Organsko pohištvo je na slovenskem trgu precejšnja novost, zato še z večjim ponosom predstavljamo našo linijo Organic. Trenutno lahko izbirate med kar nekaj modeli posteljnočnimi omaricami in garderobno omaro

Ker je ekološko pohištvo relativno nov princip, vam bomo v tokratnem prispevku predstavili osnovne lastnosti in prednosti povsem naravnega pohištva. 

Kaj pomeni izraz organsko pohištvo?

Organsko pohištvo, ki ga lahko poimenujejo tudi zeleno, naravno, ekološko ali trajnostno pohištvo, pomeni, da je izdelano iz surovin, ki so brez pesticidov in škodljivih kemikalij. Na splošno je za ekološko izdelano pohištvo za samo izdelavo oz. kasneje tudi sestavo potrebnih manj delov in so zato pogosto tudi bolj trajnostni od običajnega pohištva.

Organsko pohištvo

Kaj torej to pomeni v praksi? Pri takem kosu pohištva proizvajalci največkrat uporabljajo lokalno pridelane ali reciklirane materiale, sestavljene z uporabo minimalnih in netoksičnih lepil in elementov, ki jih kupijo v lokalnih trgovinah ali pri trgovcih na drobno. Na ta način zmanjšajo negativen vpliv na okolje na vsaj treh področjih:

  • ker so surovine lokalne, ni prevoza in onesnaževanja zraka
  • zaradi neuporabe strupenih lepil in ostalih toksinov ni odtenkanja zastrupljene vode v tla
  • zaradi neuporabe dodatnih sestavnih delov (npr. vijakov) ni nenaravnih odpadkov

Poleg tega kot kupci z nakupom v lokalnih trgovinah na drobno spodbujate lokalno gospodarstvo, spodbujate zaposlovanje in višjo stopnjo investicije v skupnosti.

Seveda ne živimo v popolnem svetu in zavedati se moramo, da ne bo vse organsko pohištvo vedno 100 % organsko. Na primer, veliko bambusa, ki se uporablja za izdelavo pohištva, se proizvaja na Kitajskem, kar pomeni, da se porabi določena energija, ko bambus pošljejo v Evropo. Ker zaenkrat še ne obstaja "zeleni certifikat" certificiranja za pohištvo, se je potrebno pred nakupom seveda pozanimati in raziskati tako proizvajalca kot izdelke.

Glavne lastnosti organskega pohištva

1. Trajnostna uporaba

Pohištvo, ki je organsko, je tudi trajnostno. Pomislite na vašo kuhinjo, kjer se nahajajo čudoviti stoli, ki ste jih iskali kar nekaj mesecev. So lepi, udobni in najraje bi jih imeli kar celo življenje. A vsi vemo, da pohištvo najverjetne nima življenjske dobe 40 ali 50 let. No, z organskim pohištvom imate vsekakor več možnosti, da bodo stoli vašo kuhinjo krasili še mnoga leta. Kar seveda ne moremo reči za običajno pohištvo, sploh če je izjemno poceni.  

Organska postelja

2. Brez kemikalij in toksinov

Organsko pohištvo je zagotovo brez nevarnih kemikalij. Ste sploh vedeli, koliko toksinov je lahko v lesu, koliko formaldehida vsebuje vezani les oz. koliko elementov je poškropljenih z nevarnimi kemikalijami, ki se nahjajo v lakih? Toksini v končnih plasteh materiala pri določenem pohištvu lahko vplivajo na zrak v vašem domu in nekateri so lahko celo rakotvorni. Ko izberete organsko pohištvo, izdelano z minimalnimi količinami kemikalij ali celo brez, boste dobili manj ali nič škodljivih onesnaževalcev, ki se sproščajo v vaš dom. Kar je posebej pomembno, glede na to, da se zadnje čase zaradi epidemoloških razmer večino časa zadržujemo v zaprtih prostorih.

3. Naravni materiali brez kovinskih elementov

Ko se boste odločili za organsko pohištvo, se boste odločili tudi za prvovrsten material, ponavadi iz masivnega lesa (npr. hrast ali smreka). Masiven les ni samo trden, trajen in lep, je tudi hvaležen in zdravju prijazen material. Les je hkrati tudi obnovljiv vir energije, kar pomeni, da drevesa lahko ponovno zrastejo. Z odločitvijo za pohištvo iz masivnega lesa torej ne koristite samo vam, ampak tudi okolju. Okolju prijazno pohištvo je torej izdelano na način, ki ima minimalni negativen vpliv na planet. Še več, ogljični odtis, ki izhaja iz proizvodnje in predelave lesnih proizvodov, je drastično nižji od tistega za druge gradbene materiale Poleg tega se nekatere vrste trajnostnega pohištva izdelujejo izključno iz recikliranih materialov.  

Posebnost organskega pohištva je tudi, da je sestavljeno na podlagi znanj starih mojstrskih veščin – brez vijakov ali žebljev.

Srečen dom

4. Estetski izgled

Praktično ni več gospodinjstva, kjer se ne bi v vsaj enem prostoru nahajal kos lesenega pohištva. Mize, stoli, posteljni okvirji, police, omare - prednosti lesenega pohištva v domu ni mogoče preceniti. Večini les ponuja edinstveno kombinacijo estetske privlačnosti in trdne strukture, ki je pri drugih materialih ne najdemo. Leseno pohištvo je lahko del katerega koli stila - ne glede na to, ali imate moderno stanovanje ali rustikalno hišo. Velika paleta barv in tonov lesa pomeni, da je na voljo veliko raznolikosti za slog in videz. A ne samo barve, razlike naredijo tudi tekstura in struktura lesa. 

Ker je les povezan z naravo oz. je del narave, lahko spremeni razpoloženje prostora ali celotne hiše. Les ustvarja domač, prijeten občutek in poskrbi za prijetno bivanje. Nudi brezčasno kakovost, ki je ni mogoče nadomestiti. 

Organska nočna omarica

Organsko pohištvo in cena

Ker je trg za tovrstno pohištvo še vedno relativno mlad, so cene včasih višje od običajnega pohištva. A ker povpraševanje raste, material postaja ugodnejši in še bolj dostopen. Poleg tega je potrebno vzeti v zakup tudi dejstvo, da bo imelo tako pohištvo veliko daljšo življenjsko dobo kot običajno. Če se recimo odločite za nakup povprečne jedilne mize, ki stane 200 €, jo boste imeli nekje 5 let. Če kupite jedilno mizo iz naravnega pohištva za 800 €, jo boste imeli vsaj 15, 20 let. 

Trajnost torej zagotavlja, da leseno pohištvo ponuja odlično vrednost za njegovo ceno. Da o ostalih prednostih sploh ne govorimo.

Kako organsko pohištvo vpliva na zdravje

Kot smo že omenili, ima običajno pohištvo ima presenetljivo veliko število kemikalij, ki so lahko škodljive za vaše zdravje. Še posebej so lahko občutljivi otroci, zato je izbira eko pohištva odlična rešitev. Najpogostejša kemikalija je formaldehid, ki je bil znanstveno povezan z nekaterimi oblikami raka. Druge kemikalije povzročajo draženje, težave z dihanjem in hormonske spremembe. Odločitev za okolju prijazno pohištvo bo rešila te težave in bo pripomogla k temu, da bo bivanje bolj zdravo.

Udobno bivanje

Sklep

Ekološko pohištvo iz trajnostnih materialov, predvsem lesa, se torej počasi prebija na naše tržišče. 

Ponuja številne prednosti, ki so dolgoročno gledane več kot koristne tako za nas kot naše okolje. Je povsem naravno, vzdržljivo, netoksično in izjemno estetsko. Za sodoben in zdrav način življenja je to več kot odlična izbira. Ne glede na to, da v primerjavi z običajnim pohištvom ni najugodnejše, pa   vseeno ponuja veliko več in upraviči svojo vrednost. 

VIR (1) Fact.MR

Objavljeno v: Spalnice