Kosi pohištva, ki ne smejo manjkati v nobeni otroški ali mladinski sobi

Ste ravno pred prenovo otroške ali mladinske sobe? Ali pa ste se pravkar preselili in na novo opremljate prostor za vaše najmlajše? Kakorkoli, v današnjem prispevku vam bomo pomagali s seznamom pohištva in izdelki za otroško sobo, ki jih preprosto morate vključiti.

Obstajajo določeni kosi, ki so v otroškem prostoru nujni. Brez postelje ali omar za shranjevanje pač ne bo šlo. Ko so osnovni kosi postavljeni, se na podlagi le-teh dodaja dekoracija in sobo opremi do konca. Možnosti opreme otroške ali mladinske sobe so neskončne. Vedno lahko izbirate tako med materiali, kot tudi barvami in možnostmi postavitve. Splošen nasvet je, da vedno upoštevate starost otroka in njegove želje, saj bo na koncu to prostor, kjer bo otrok preživel največ časa. V mislih imejte tudi to, da boste morali pohištvo premeščati ali preurejati, ko otrok zraste. Zato je za osnovne kose smiselno izbirati bolj nevtralne barve, za piko na i oz. dekoracijo pa uporabiti dodatke, ki se zlahka menjajo. Bodimo iskreni, najljubša barva vašega otroka bo vsak mesec drugačna!

Postelja

Začnimo za začetku – s posteljo. Ko vaš otrok enkrat preraste zibko oz. otroško posteljico, je čas za kakovostno in udobno posteljo, na kateri bo preživel številna leta svojega otroštva. Pisane postelje nenavadnih oblik ali pogradi so vedno priljubljena izbira. Za pograd se sicer odločajo starši, ki imajo vsaj 2 otroka, a je pogosta izbira tudi v primeru edincev. Lahko nudi dodatno ležišče za prijatelje ali pa se kasneje en del zamenja s pisalno mizo ali omaro. Priporočamo tudi, da izberete posteljo, ki bo za otroka primerna tudi čez nekaj let in bo praktično rasla z njim.

Otroška postelja s prostorom za shranjevanje

Nočna omarica

Na nočno omarico bo otrok postavil kozarec vode, svetilko za preverjanje pošasti iz omare ali kup knjig. Izberite nočno omarico z vsaj enim predalom in otrok bo lahko tja skril najdragocenejše zaklade. V manjši sobi lahko namesto omarice postavite predalnik in na ta način poskrbite še za več prostora za shranjevanje. 

Garderobna omara

Kos, ki ravno tako ne sme manjkati v otroški sobi (kot tudi v odrasli spalnici), je garderobna omara. Če je omara res velika, vam bodo otroci izjemno hvaležni. In ta omara seveda ne bo samo za oblačila! Odlična bo za shranjevanje igrač, likovnih pripomočkov ali športnih dodatkov. Odločite se za omaro, ki jo boste lahko kasneje (ko npr. otrok odraste), prestavili v drugo sobo. Omara naj ima tako police, kot možnost, da se oblačila obesijo. 

Dekliška garderobna omara

Preproga

Zabavna preproga je odličen način, da otroško sobo popestrimo. Izberite material, ki je ustrezen glede na namen preproge. Volna je odlične kakovosti, vendar je lahko draga. Naravna vlakna so super izbira za prehodne sobe, vendar se prepričajte, da izberete tako, ki jo je enostavno čistiti. Upoštevati je treba tudi, da bodo temnejše preproge zahtevale manj vzdrževanja, pa tudi obraba bo manj vidna kot pri svetlih. Predvsem pa glejte na to, da bo preproga udobna in prijetna, da se bo otrok na njej rad igral ali počival.

Dodatno pohištvo za shranjevanje

V večini primerov garderobna omara ne bo dovolj, saj imajo otroci res veliko različnih predmetov. Od oblačil in posteljnine do igrač, šolskih potrebščin ter dodatkov za vse ostale hobije.

Smiselno je torej razmisliti o dodatnih regalih, košarah, knjižnih omaricah, predalnikih … Pazite samo, da bo pohištvo dostopno za vašega otroka in da ga je enostavno vzdrževati. Poleg tega jih boste z dodatnimi kosi spodbudili, da bodo vse pospravili na svoje mesto. Če nimate preveč prostora zgolj dodajte kakšno preprosto košaro ali dodajte polico ali dve. 

Pisalna miza in stol

Za vsakega otroka, še zlasti najstnika, je nujna pisalna miza. Za male otroke zadostuje otroška mizica s stolčki, za malo večje pa že prava mladinska miza. Razmislite o mizah za otroke kot o naložbi - to je kos pohištva, ki se lahko uporablja v celotnem otroštvu in tudi v najstniških letih. Če boste izbrali kakovosten kos, bo šel z njimi v prvo stanovanje, ali pa jo boste prestavili v domačo pisarno vašega doma. Izberite tudi udoben stol, na katerem bo vaš otrok brez težav sedel dolge ure. Taki stoli so ponavadi oblazinjeni in oblikovani za optimalen položaj hrbtenice. 

Ko je nujno pohištvo na mestu, je na vrsti dekoracija, ki upošteva želje in osebnostne lastnosti otroka. Dekoracija je tista, ki otroško sobo oživi in pomaga, da se bo otrok v njej res dobro počutil. Preberite, kaj vse je lahko del dekoracije.

Živahna pisalna miza

Stenska dekoracija 

Dodajte nekaj zabave v prostor s pomočjo plakatov in letakov na steno. To je odličen način, da prenesete najljubše barve in interese vašega otroka - od živali in rastlin do vesolja in super junakov. Ti kosi stenske umetnosti so lahko zabavne stvaritve vaših otrok ali pa najljubše uokvirjene ilustracije po njihovem izboru.

Osvetlitev

Dobra osvetlitev bo otrokom omogočila svetlobo, ki jo potrebujejo ves dan in zvečer, vendar mora biti super enostavna za uporabo. Odločite se za glavno luč na stropu in eno ali dve dodatni talni ali namizni svetilki. Na ta način lahko čez dan uporabljajo močno svetlobo, vendar imajo več pomirjujoče, mehkejše svetlobe ponoči. Pri izbiri svetilk se izogibajte steklenim – take otroci hitro razbijejo. 

Zavese ali žaluzije

Za maksimalno zasebnost in nemoteno nočno spanje je pomembno razmisliti o zatemnitvi oken. Žaluzije so eden od najlažjih načinov zagotavljanja zasebnosti otrok. Če je možno, izberite take brez vrvic – te se hitro zavozlajo, hkrati pa sploh za majhne otroke predstavljajo nevarnost. Izognite se dragim zavesam, dokler otroci niso dovolj stari, da jih ne poškodujejo. Če kljub vsemu ne želite žaluzij, se odločite za močne temne zavese, ki jih zjutraj odgrnete.

Ostali dekorativni dodatki

Blazine, odeje, tabureji in podobni izdelki za otroško sobo – vsi ti plišaste, mehki in pisani dodatki v prostor prinašajo dodatno veselje in udobje. Ti dodatki zagotavljajo enostaven način za postavitev mini bralnega kotička ali igralne površine. Vse, kar potrebujete je udobna preproga, nekaj blazin in prikupen tabure. Kakšna mehka odeja pa bo zgolj razlog, da se postavi trdnjava za igranje. 

Mehek tabure v obliki slončka

Objavljeno v: Spalnice