Pohištvo za dnevne sobe – koristni seznam pohištva in dodatkov

Stati pred vrati prazne dnevne sobe v vašem novem domu je lahko kar zastrašujoče. A s tako izbiro pohištva, dodatkov in dekoracije, med katerimi lahko izbirate danes, ni vedno lahko vedeti, kako organizirati prostor. Poleg tega si bo vsak, odvisno od preferenc in estetike, želel nekaj drugačnega. Z različnimi prostorskimi omejitvami lahko določene dnevne sobe sprejmejo drugačno pohištvo kot druge.

Kljub temu obstaja nekaj bistvenih elementov dnevne sobe, za katere menimo, da jih je mogoče in bi jih morali vključiti v skoraj vsak prostor. Od pohištva za dnevno sobo do in možnosti za zabavo do dodatkov in dekoracije, vam bo ta kontrolni seznam bistvenih elementov dnevne sobe pomagal pri odločitvi, kaj potrebujete kaj ne v vašem domu.

1. Obvezno pohištvo

Daleč najpomembnejša kategorija elementov dnevne sobe je pohištvo. Pohištvo zavzame največ prostora in je zato pogosto prva stvar, ki jo nekdo opazi, ko vstopi v vašo dnevno sobo. Čeprav obstaja veliko različnih možnih sestavov, verjamemo, da je nekaj dnevnega pohištva preprosto nujnega za vsak dom. 

Kavči in sedežne garniture

Verjetno najpomembnejši kos pohištva v vsaki dnevni sobi je kavč ali sedežna garnitura. Kavči so ponavadi največji in najdražji kosi, ki jih boste kupili, in vsi vemo, kako pomembno je imeti udoben prostor za počitek po napornem dnevu. Poleg tega se vse v prostoru vrti okoli kavča – zato je to dobro izhodišče za začetek nakupovanja pohištva za dnevno sobo.

Kavč je nepogrešljiv del dnevne sobe

Prvi korak pri izbiri kavča je funkcionalnost. Razmisliti npr. o tem, koliko oseb bo ponavadi sedelo na kavču. Poleg tega je treba pri izbiri kavča upoštevati obrabo. Ali imate hišne ljubljenčke? Otroke? Ali pogosto prirejate zabave? Vsa ta vprašanja so zelo pomembna pri izbiri oblazinjenja. Različna oblazinjenja imajo različne zahteve glede vzdrževanja in čiščenja, nekatere pa se bodo lažje obarvale kot druge. Pred nakupom kavča vprašajte strokovnjaka z dobrim znanjem o oblazinjenju.

Ko najdete nekaj možnosti za sedežne garniture, ki ustrezajo vašim funkcionalnim potrebam, se vprašajte, ali slog ustreza vašemu domu. Ne pozabite, da večina sedežnih garnitur traja med 5 in 10 let, zato poskušajte razmišljati dolgoročno in ne nasedajte preveč najnovejšim stilskim trendom. 

Za konec pa je najpomembnejši nasvet za nakupovalce, ki iščejo nov kavč ali sedežno garnituro: preizkusite jih! Nikoli ne boste prepričani o udobnosti, če se na njih preprosto ne usedete. 

Izberite funkcionalno sedežno garnituro

Klubske mizice

Kaj sledi, ko ste izbrali kavč? Mnogi imajo radi klubske mizice, ker zagotavljajo osrednjo površino za kozarce, revije, daljinske upravljalnike in podobno. V nadaljevanju preberite, kako izbrati pravo klubsko mizico za vašo dnevno sobo.

Oblika

Klubske mizice so na voljo v različnih oblikah in velikostih, pri tej odločitvi pa boste morali upoštevati kavč in velikost prostora. Velike, dolge sedežne garniture običajno najbolje delujejo z dolgimi ovalnimi ali pravokotnimi mizami, medtem ko lahko sodobne zofe ali veliki preklopni deli vključujejo kvadratno ali okroglo mizo. Poleg tega lahko okrogla klubska mizica 'zmehča' sobo z veliko ostrimi, kvadratnimi linijami.

Višina

Višina je pomemben dejavnik pri izbiri klubske mizice. Če je vaša miza previsoka ali prenizka, bo nerodno vplivala na vaš kavč in ustvarila funkcionalne in slogovne neskladnosti. Izberite klubsko mizico, ki je enake višine ali nekoliko višja od sedeža vašega kavča. Za bolj sproščen občutek poskusite z mizo, ki je nekoliko nižja.

Material

Funkcionalnost in slog sta dva glavna dejavnika, ki ju je treba upoštevati pri izbiri materiala za vašo klubsko mizico. Če imate majhne otroke, se izogibajte steklu. Če običajno ne uporabljate podstavkov, se morda izogibajte čudovito dodelanemu orehu. Ne pozabite izbrati materiala za klubsko mizico, ki ne le zgleda in se dobro počuti poleg drugih kosov v vaši dnevni sobi, ampak je tudi funkcionalno smiseln.

Klubska mizica je srce vsake dnevne sobe

2. Manj nujno pohištvo

Nekateri kosi so nekoliko manj nujni kot kavč in klubska mizica, vendar se še vedno zelo pogosto pojavljajo v večini domov. Ali boste te dele vključili v svojo dnevno sobo, bo odvisno predvsem od prostora, funkcionalnih potreb, proračuna in stilskih želja.

Naslanjači / počivalniki

Naslanjači in počivalniki so odličen način, da svojim gostom zagotovite več udobja v dnevni sobi. Dodati jih je treba potem, ko ste že izbrali sedežno garnituro, saj se mora njihov stil dopolnjevati s stilom le-te. Ker ne želite, da bi vaša dnevna soba delovala preveč utesnjeno, pazite, kako in koliko naslonjačev in počivalnikov boste dodali.

Za udobje poskrbijo počivalniki

TV regali ali sestavi

V večini domov je televizor osrednja točka dnevne sobe. Tako TV mize kot širši sestavi so možnosti za namestitev televizorja. Priporočamo, da izberete sestav, ki se dobro vklopi v prostor in hkrati zagotavlja vso funkcionalnost, ki jo potrebujete. Ne pozabite izbrati enote, ki ustreza vašemu televizorju, in ne pozabite razmisliti, ali boste televizor namestili na steno ali ne. Če želite bolj skrit videz, poskusite s TV omarico. Za dnevne sobe, kjer je veliko prostora, poskusite s kotno enoto.

Dodatne mizice

Poleg klubske mizice so dodatne oz. stranske mizice lahko lep in brezhiben način dodajanja površine v prostor. Posebej za večje dnevne sobe z daljšimi zofami so stranske mizice odlične, saj nudijo prostor za odlaganje pijač ipd. za osebe, ki sedijo na koncih kavča stran od klubske mizice. Razmislite o usklajevanju barvne sheme in sloga vašega bivalnega prostora s svojo klubsko mizico in se prepričajte, da izberete višino, ki se udobno prilega vašemu kavču in/ali stolom.

3. Dodatki

Pohištvo je pomembno, vendar ni vse. Z izbiro pravih dodatkov lahko svojo dnevno sobo dvignete na višjo raven. Dodatki lahko dodajo ogromno sloga in funkcionalnosti, ne da bi pri tem škodovali funkcionalnosti.

Rastline

Verjamemo, da rastline spadajo v vsako dnevno sobo. Poleg osvežitve zraka z dodajanjem kisika in absorpcijo škodljivih spojin rastline zgledajo odlično in se dobro ujemajo s skoraj vsakim pohištvom. Preden jih kupite, se prepričajte, kje bodo vaše rastline postavljene glede na okna in preverite, če so primerne za količino svetlobe, ki jo bodo dobivale.

Preproge

Glede na vrsto tal boste morda dodali preprogo, ki bo vaši dnevni sobi ustvarila prijeten občutek in ambient. Preproge pomagajo, da so sobe tople in vabljive, zato so odličen dodatek dnevnim sobam. Poiščite takšno, ki se ujema z oblikovno shemo vaše sobe.

Zavese

Zavese so dobro znane po tem, da so pika na i vsakemu prostoru, sploh dnevni dobi. Priporočamo uporabo zaves kot načinu dodajanja značaja vaši dnevni sobi. Preizkusite drzno barvo ali vzorec, ki se ne ujema s preostalim dekorjem, vendar deluje tako, da nekoliko poživi sobo.

Odeje

Odeje so nepogrešljiv dodatek dnevne sobe. Nič ni tako udobnega kot ogled najljubšega filma pod toplo in mehko odejo. Poleg tega z uporabo barvnih shem pomagate poudariti vaš kavč in v vašo dnevno sobo vnesti življenje. Kdo je vedel, da je lahko udobno videti tako dobro?

Dekorativna blazina za popestritev sobe

Objavljeno v: Dnevne sobe