Dnevna soba - na kaj biti pozoren pri opremljanju

Glede na to, da je dnevna soba prostor najpogostejšega druženja vsake družine, hkrati pa tudi prostor v katerega povabimo svoje obiske in goste, smo se v tem prispevku potrudili pripraviti uporabne in koristne nasvete, predvsem za tiste, ki vas zanima praktična, lepa, estetska in predvsem funkcionalna oprema dnevne sobe

Oprema dnevne sobe

Dnevna soba

Oprema dnevne sobe se od bivalnega do bivalnega prostora zelo razlikuje, saj smo uporabniki in opremljevalci deležni različnih mnenj o tem kako mora biti opremljena dnevna soba, kakšno naj bo v njej pohištvo, ali se naj odločimo za minimalistični, skandinavski ali npr. Italijanski stil pohištva v dnevni sobi, navsezadnje pa je naša odločitev o opremi dnevne sobe vezana tudi na finančna sredstva in budžet, ki smo ga v opremo dnevne sobe, pripravljeni investirati.

Nedvomno večina dnevnih prostorov svoje sobe opremi z osnovnimi pohištvenimi elementi za dnevno sobo (sedežna garnitura, tv regal, omare za dnevno sobo, tepihi za dnevno sobo, počivalniki, itd…) a tudi pri razporeditvi osnovnih pohištvenih sestavov za dnevne sobe, lahko imamo kar nekaj težav. Še posebej, če želimo pohištvo za dnevno sobo, hkrati uskladiti s pohištvom v ostalih prostorih ali, če npr. K določenemu kosu pohištva v dnevnem prostoru, ne najdemo ustrezne klubske mize za dnevno sobo, itd…

Zraven tega moramo pri opremljanju dnevne sobe biti posebej pozorni še na barve dnevne sobe, celovita oprema dnevne sobe pa sestoji tudi in dnevnih regalov, tepihov, dekoracije in vsega ostalega, kar imamo v dnevni prostor, namen tudi postaviti.

Moderne dnevne sobe

Moderne dnevne sobe

Še največ interesentov za pohištvo dnevnih sob, se zanima za moderne dnevne sobe, k čemur sodi predvsem in ponavadi minimalistično pohištvo, manj pohištva v dnevnem prostoru ter tudi nekoliko bolj pestra izbira barv in materialov, kot jih npr. poznamo iz klasičnega in tradicionalnega opremljanja dnevnih sob.

Sodobne dnevne sobe so pogosto bele barve, moderna dnevna soba pa nemalokrat namesto klasičnih sedežnih garnitur zajema le kakšen manjši kos pohištva, unikatne pohištvene izdelke, aluminijaste mize za dnevno sobo, moderne knjižne omare in regale, itd…

Za moderno dnevno sobo so npr. značilni pohištveni kosti, kjer so npr. ročaji za omare, minimalistični, srebrni in iz aluminija. Iz inoxa ali aluminija so tudi nogice na mizi dnevne sobe, pa podstavek sedežne garniture in tudi ostala dekoracija dnevne sobe.

Pohištvo in omare za dnevno sobo

Pohištvo in omare za dnevno sobo

Omare za dnevno sobo, se delijo na tipske, katerih prednosti izhajajo iz njihove enostavne montaže, ki jo lahko opravimo sami in tudi iz naslova cene. Tipske omare za dnevno sobo so namreč bistveno cenejše od omar za dnevno, ki so izdelane po meri in po naročilu, hkrati pa imajo lastnost, da jih je mogoče poljubno po dnevni sobi, premikati in prestavljati, pač trenutnim potrebam uporabe dnevnega prostora, primerno.

Če je dnevna soba velika, bo primerna omara za dnevno sobo, kotna omara, saj z njo v veliki sobi izkoristimo kotne prostore, sredina dnevnega prostora pa ostaja prosta.

Visoke in prazne stene zapolnijo v dnevni sobi stenske police in knjižne police, ki jih uporabimo za shranjevanje spominkov in fotoalbumov.

Regali za dnevne sobe

Regali za dnevne sobe

Regali za dnevne sobe imajo to čudovito lastnost, da jih lahko poljubno in po potrebi prestavljamo iz enega na drugi konec dnevne sobe, dnevna soba z več regali pa bo delovala pisano, estetsko in tudi bolj pregledno.

Regali za dnevno sobo so lahko v odprtem stilu (kot stenska ali knjižna polica), ali pa v zaprtem stilu. Dnevna soba, ki ima več regalov v zaprtem stilu, le te ponavadi izkoristi tudi kot minibar, manjšo omaro za shrambo ali drugo.

Najlepše dnevne sobe in res lepe sobe za dnevne prostore imajo materiale in barve regalov, lepo usklajene z ostalim pohištvom po prostoru, sicer pa boste najlepše ideje za dnevne sobe dobili tako, da posamezne kose pohištva med seboj premikate, kombinirate in dopolnjujete.

Nič ni narobe, če vsake toliko časa, pohištvo za dnevno sobo, v celoti prestavite. Na ta način bo vaša dnevna soba vsake toliko let, izgledala povsem novo, brez, da bi zanjo sploh odšteli kak dodaten evro.

Mize za dnevno sobo

Mize za dnevno sobo

Posebno poglavje, ki ga zajema moderna oprema dnevnega prostora, so mize za dnevno sobo. Mize so v dnevnih prostorih največkrat velike in nizke, v zadnjem desetletju pa so nekoliko bolj v uveljave klubske mizice za dnevno sobo, steklene mize ali pa izjemno masivne mize iz pravega lesa.

Za le te se sicer odloča manj ljudi, saj so masivne mize za dnevni prostor razmeroma drage in cenovno tudi nedostopne in neekonomične za mlade družine in manjša stanovanja.

Vaša dnevna soba bo zelo lepo zgledala že, če bo miza v dnevni sobi, uporabna, morda vsebovala kak predal za shranjevanje daljinskih upravljalcev, sicer pa mize za dnevno sobo ni nujno obvezno povsem estetsko zajeti s stilom ostalega pohištva v dnevnem prostoru.

Mize za dnevno sobo lahko namreč služijo povsem kot dekoracija dnevne sobe.

Dekoracija dnevne sobe

Dekoracija dnevne sobe

Ko se omenja dekoracija dnevne sobe, nas večina pomisli na vaze v dnevni sobi, stenske police, pogosto pa so med osnovno dekoracijo dnevnega prostora uvrščeni tudi tepihi za dnevno sobo.

Pri dekoraciji dnevne sobe moramo paziti predvsem na to, da dekoracija ne uniči celovitega izgleda dnevnega prostora, za najbolj varno opremo dnevne sobe, pa se večina ljudi kar odloči, da bo njihova dnevna soba bela.

Bela barva se poda k vsem barvam. Če jo kombiniramo z zlato ali srebrno, bomo dobili prestižen in luksuzen izgled naše dnevne sobe, če bo bela kombinirana z npr. Črno, bo naša dnevna soba v retro stilu.

Barvita dnevna soba spominja na mladostniški videz in je primerna za mlajšo generacijo, za starejšo in srednjo generacijo pa naj bo dekoracija dnevne sobe in barve v toplih in domačih, lesnih barvah in tonih.

Ideje za dnevne sobe

Ideje za dnevne sobe

Seveda boste odlične ideje za dnevne sobe dobili tudi, če se sprehodite po najrazličnejših trgovinah s pohištvom, najlepše dnevne sobe na svetu, pa boste verjetno najhitreje in brez stroškov našli tako, da uporabite internet.

Karkoli že izberete, poskušajte pri oremljanju dnevne sobe upoštevati, vodila ekonomičnosti, upravičenosti nakupa, praktičnosti in predvsem vaših potreb in želja.

Saj veste, dnevna soba je prostor, kjer se boste zadrževali najdlje časa.

Objavljeno v: Dnevne sobe