Kateri so najbolj pogosti materiali za kuhinjske stole

Ko pomislite na jedilnice, morda pomislite zgolj na funkcionalnost, ne pa na kreativnost. Kar seveda ni res. Danes je na voljo že toliko različnih vrst jedilnih miz in stolov, da včasih ne veste, kje bi začeli. Pomembno je seveda, da je miza dovolj velika in da so stoli udobni, ampak najbrž bi radi, da se v prostoru tudi prijetno počutite, kajne? Ker lahko izbirate med različnimi materiali jedilniških sestavov, boste lahko našli točno take, kot ste si jih zamisli.   

Za lažjo izbiro v tem prispevku pogledamo, kakšni materiali so na voljo in kateri bi bili najbolj primerni za vaš slog. Najprej je torej treba razmisliti o vaših individualnih potrebah. Če imate otroke, bi verjetno želeli, da je material enostaven za čiščenje. Če je vaša jedilnica hkrati tudi domača pisarna, boste izbrali stole, ki so udobni za celodnevno sedenje. Odločitev o stolih je torej odvisna od tega, kako uporabljate jedilniški prostor in kdo ga uporablja. 

Izbira mize in stolov je odvisna predvsem od vašega stila

Naravni materiali

Kuhinjski stoli iz naravnih materialov so običajno izdelani iz materialov, kot so les, trs, ratan in še veliko več. Iz naravnih materialov je izdelano daleč največ stolov in miz, lahko bi rekli da se naravni materiali v jedilnici uporabljajo najpogosteje. V nadaljevanju opišemo nekaj najbolj priljubljenih.

Protje

Protje je sestavljeno iz prožnih rastlinskih materialov (kot so bambus, vrba ali ratan), ki so sicer lahki, vendar trdni in izjemno vzdržljivi materiali. Taki stoli so običajno ročno pleteni in zato unikatni. Ker so trajni in odporni, so idealna izbira za jedilni kotiček na prostem, saj jim vremenske razmere praktično ne morejo do živega. 

Tik

Tik je tropska vrsta trdega lesa, iz katerega se lahko izdela lepo in trajno pohištvo. S svojim toplejšim tonom v prostor doda organsko toplino, zaradi česar je še posebej primeren za jedilnico. Tik ima čudovito barvo in ga je mogoče enostavno kombinirati z ostalimi materiali. 

Naravni les

Kuhinjski stoli iz naravnega lesa so na voljo v najrazličnejših oblikah in stilih, zaradi česar so eden izmed najbolj vsestranskih materialov. Pravzaprav se odlično podajo k številnim različnim stilom, naj bodo sodobni, klasični, minimalistični, rustikalni … Jedilnica z lesenimi stoli je izjemno prijetna  in zračna, daje pa tudi občutek domačnosti in gostoljubja. Ker je to močan naravni material, taki stoli in mize lahko trajajo tudi več generacij.

Miza in stoli iz pobarvanega naravnega lesa

Obarvan ali pobarvan les

Ko se odločate za lesene stole, imate na voljo veliko več kot zgolj naravni les. Že tako je vsak kos unikaten zaradi drugačne strukture lesa, lahko pa se odločite še za dodatno obdelavo. Les lahko zaščitimo z barvnim lakom ali pobarvamo oz. poslikamo z nevtralnimi barvami (bela, siva črna), ali pa smo bolj drzni in se odločimo za rdečo, rumeno, roza ali modro! Ne glede na končno barvo, s pobarvanimi ali poslikanimi lesenimi jedilnimi stoli dosežete še več kontrasta.

Usnje

Usnjeni kuhinjski stoli običajno dodajo kanček barve v jedilnico. Z usnjem dodate nekaj prefinjenosti v jedilnico, vendar bodo različni usnjeni toni različno vplivali na samo počutje. Usnjeni kuhinjski stoli so pogosto kombinirani z ogrodjem iz kovine, kar jim daje bolj eleganten videz.

Ker je usnje mehkejši material, so stoli za sedenje precej udobni. Srednje temni odtenki npr. so zelo vsestranski in v prostor dodajo občutek topline. Če za usnje, predvsem naravno, lepo skrbimo, lahko traja številna leta. Sicer se bo z leti deloma obrabilo, a to mu kvečjemu da še lepši, malce nostalgični izgled.  

Oblazinjeni stoli

Oblazinjeni kuhinjski stoli delujejo bolj formalno, je pa seveda odvisno od materiala, ki ga boste izbrali. Jedilni stoli so tako lahko oblazinjeni s številnimi materiali -  od bombaž in platna do žameta in vinila. Prav tako so lahko v oblazinjeni v celoti ali pa imajo oblazinjeno zgolj sedišče in hrbtišče.

Stol, oblazinjen na sedišču in hrbtišču

Žamet

Zaradi žameta, ki ima bogato teksturo, lahko jedilnica izgleda precej bolj elegantna in razkošna. Vendar pa žamet ni najbolj enostaven za čiščenje, zato ni najbolj priljubljena izbira tam, kjer imajo otroke (razen če gre za trpežen žamet temnejše barve). Včasih so žametni jedilni stoli v celoti oblazinjeni, nekateri imajo oblazinjen samo sedež, medtem ko so noge iz kovine ali lesa.

Prevleke

Jedilni stoli s prevlekami so bolj primerni za formalne jedilnice, ker delujejo bolj prefinjeno (npr. poročna slavja). Ker je mogoče večino prevlek odstraniti in oprati, so na splošno prijazni otrokom – prepričati se morate edino, da je tkanina pralna. Za manj formalni videz lahko uporabite prevleko samo za dva stola na vsakem koncu mize in na tak način tudi dodate nekaj razgibanosti in strukture vaši jedilnici. 

Umetni materiali

Jedilni stoli so lahko izdelani tudi iz umetnih materialov, kot so akril, polikarbonat, plastika in kovina. Ponavadi so pogosta izbira, ker so enostavni za čiščenje. Vendar pa je material zelo specifičen in se ne poda v vsako kuhinjo ali jedilnico.

Barski stol iz kovine lahko kombinirate z lesenimi stoli

Akril

Kuhinjski stoli iz akrila so super elegantni in so kot nalašč za tiste, ki imajo sodobno oblikovne prostore. Medtem ko niso najbolj udobni za sedenje, so zelo enostavni za čiščenje! Vse kar morate storiti je, da jih obrišete z vlažno krpo. Najbolj so primerni za manjše prostore, saj akril vizualno poveča majhen prostor.

Kovina

Kovinski stoli so enostavni za vzdrževanje in precej trajni. Ker so precej industrijskega videza, se lahko zdijo hladni in neosebni. Če torej želite dodati več udobja in topline v svojo jedilnico, priporočamo kombinacijo enega ali dveh kovinskih stolov (npr. barski stoli) s stoli iz naravnih materialov. Za dodatno udobje lahko na kovinske stole dodate tudi kakšno blazino.

Objavljeno v: Jedilnice