Zakaj so mize in klopi iz lesa najbolj kakovostna izbira?

Ste vedeli, da se najstarejši kos lesenega pohištva nahaja v Ankari in je star več kot 2700 let (1)? 

Izjemna informacija, na podlagi katere lahko sklepamo, kako kakovostno, trajno in večno je lahko pohištvo iz lesa. Še posebej to velja za večje kose pohištva in pa zunanje pohištvo, ki mora kljubovati vremenskim razmeram. Zato vam danes predstavimo vse glavne prednosti lesenih miz in klopi, ki absolutno prevladajo nad izdelki iz ostalih materialov. 

Na kratko o lesu

Les je bil torej, kot rečeno, skozi zgodovino glavna izbira kot material za izdelavo pohištva. 

Vendar pa je z industrijsko revolucijo prišla tudi sprememba na področju lesne pohištvene industrije. Na trgu so se pojavili alternativni, cenejši materiali, kot so jeklo, plastika in aluminij.

Pa vendar, ko je, lahko bi rekli, evforija minila, je les spet začel postajati cenjena izbira. Danes je les nepogrešljiv material, še več, vedno bolj se spodbuja uporaba izdelkov iz izključno lesenih delov, tako imenovano organsko pohištvo.

Preberite torej izjemne lastnosti lesa, iz katerih so izdelane naše najbolj kakovostne jedilne mize in stoli ter zunanje mize in klopi. Preverite tudi, zakaj je lesena miza boljša izbira od plastične ali kovinske. 

Trpežnost

V nasprotju s številnimi cenejšimi materiali, ki jih proizvajalci danes uporabljajo za izdelavo pohištva, les traja in traja, potrebuje pa izjemno malo vzdrževanja. 

Trpežnost lesa je odvisna predvsem od vrste lesa, ki ga uporabijo za izdelavo. Prave vrste masivnega lesa, kot so oreh, beli hrast in češnja, trajajo pravzaprav večno. Če je torej pohištvo izdelano iz tega lesa, bo ne glede na vsakdanjo uporabo lahko služilo številnim generacijam. Še posebej je ta lastnost potrebna za zunanje mize in klopi, ki se zaradi zunanjih dejavnikov lahko hitro obrabijo ali uničijo.

Lesena garnitura je lahko praktično večna

Pogosta izbira je tudi mehak les, kot sta bor in cedra. Ker ta drevesa potrebujejo manj časa, da so pripravljena za posek, je posledično pohištvo iz tega materiala cenejše. Sicer ni tako trpežno kot masivni trdi les, a je posebno zaradi tega, ker praske in oznake v pohištvu dajejo rustikalni videz.

Ne glede na to, katero vrsto izberete, les ostaja daleč najbolj trpežen material.

Trpežnost konec koncev tudi zagotavlja, da je leseno pohištvo vredno nakupa. Tudi če boste kos pohištva kdaj želeli prodati naprej, ne boste imeli težav. Če je le dobro vzdrževan, lahko njegova vrednost v prihodnjih letih samo še zraste.

Enostavno vzdrževanje

Ne samo, da je leseno pohištvo zelo trpežno, tudi vzdrževati ga je enostavno. Čiščenje lesa je pravzaprav tako preprosto kot brisanje prahu. Če karkoli polijete, zgolj očistite z mokro krpo iz mikrovlaken. 

Če ustrezno ravnate z lesom, torej redno brišete prah in ostalo umazanijo, vam ne bo treba skrbeti za nič drugega. 

Pri drugih materialih, npr. železu, bo vedno obstajalo tveganje rjavenja. Še en razlog, zakaj tak material absolutno ni dobra izbira za zunanje klopi.

Unikatni kosi

Prepričani ste lahko, da nihče ne bo imel točno take mize, kot jo imate vi. Tudi če je kos pohištva izdelan na enak način in z enako vrsto lesa, bodo vedno razlike. 

Razlike boste opazili v strukturi lesa, saj bodo letnice postavljene drugače, vzorec pa bo odvisen od uporabljenega kosa lesa. 

Poleg tega ima proizvajalec veliko več svobode pri delu z lesom kot s katerim koli drugim materialom. Medtem ko je izdelava kosov pohištva iz plastike in kovine precej omejena, so možnosti pri delu z masivnim lesom praktično neskončne. Kovinska miza npr. nikoli ne more imeti tako edinstvenega značaja kot lesena.

Vsaka lesena miza je unikatna

To je eden od glavnih razlogov, zakaj je leseno pohištvo tako zelo dragoceno. Vsak kos, ki ga imate, je povsem unikaten.

Vsestranskost

Leseno pohištvo je lahko del kateregakoli stila v vašem domu.

Rustikalni oreh deluje odlično v rustikalnem domu. Predstavljajte si bogato leseno mizo iz oreha kot center vaše jedilnice. Ne samo, da je izjemno funkcionalna, poskrbi tudi za prijetno notranjost. 

Za bolj moderne je primeren naravni oreh, ki se dobro ujema z belim, minimalističnim slogom. Naravna temnejša barva lesa in svetli dodatki so odlična kombinacija.

Češnja je prava izbira za vse tiste, ki prisegate na tradicionalni videz prostorov.  

Če radi mešate stile, se pozabavajte s kombinacijami različnih vrst lesa, tako v hiši ali zunaj. Zakaj bi recimo morala zunanja miza biti iz istega lesa kot stoli in klopi?

Leseno pohištvo vam nudi nekakšna vsestranskost, ki je nobena druga vrsta pohištva ne more.

Če boste npr. hoteli dopolnjevati vaš stil s kovino ali plastiko, se boste morali zanašati na različne barve ali barvni material. To lahko pomeni veliko težav, saj je izjemno težko najti točno določen odtenek pohištva, ki bi se hkrati tudi ujemal z npr. barvo vaše stene. 

Lesena miza se poda v vsak prostor

Trajnost

Za razliko od plastike je les trajnostni vir. Dokler je odgovorno pridelano, se lahko drevesa nenehno dopolnjujejo.

Vendar pa je pomembno, da proizvajalci kupijo les iz okolju prijaznih gozdov. To so gozdovi, v katerih se novo drevo posadi takoj, ko se prejšnje poseka. Z vlaganjem v to vrsto trajnostnega lesa lahko pomagamo zmanjšati emisije ogljika.

Les je tudi veliko lažje reciklirati in ponovno uporabiti kot ostale materiale, npr. plastiko.

Končna obdelava

Zaključna obdelava, barvanje in različne površinske obdelave lahko vašemu kosu pohištva dajo še bolj edinstven videz, hkrati pa ga tudi zaščitijo. To je še posebej pomembno in nujno za zunanje pohištvo, ki ga je treba vsaj polakirati, da postane vodoodporno in se prepreči gnitje. Termiti, plesni in kopičenje deževnice so ponavadi glavni krivci. Z lakiranjem namreč „zatesnite“ les, ki onemogoča vdor škodljivcev, vode in drugih tekočin, kar bistveno podaljša življenjsko dobo. Vaše mize in klopi bodo tako lahko v uporabo številnim generacijam.

Barvanje lesa je lahko koristno predvsem pri usklajevanju kosa pohištva z barvo prostora, v katerem se bo nahajal, ne da bi pri tem izgubili edinstveno strukturo kosa. 

Leseno zunanje pohištvo – edina prava izbira

Preoblikovanje

Preoblikovanje lesenega pohištva, ki ustreza vašim potrebam, je lahko enostavno. Brušenje, slikanje in barvanje so procesi, ki lahko dajo staromodnemu kosu pohištva nov videz, ki se prilega nenehno spreminjajočemu se slogu vašega doma. 

Če videz vaše lesene mize, ki ste jo dobili od staršev, ne ustreza estetiki vaše nove kuhinje, jo lahko zelo enostavno spremenite. Pobrusite ali prebarvajte – odvisno od trenutnih lastnosti.

Z drugimi materiali teh možnosti ni. Kaj dosti prilagajanja steklena miza npr., ne dovoljuje. Toda z lesom je fleksibilnost več kot mogoča. Delate z materialom, ki se dobro odziva na spremembe.

Povzetek

Dejstvo je torej, da je masivno leseno pohištvo odlična izbira za vašo jedilno mizo ali zunanje mize in klopi. 

Z ustreznim vzdrževanjem bodo mize pred hišo trajale generacije in lepi spomini se bodo pisali desetletja. 

VIR (1) Furnishack

Objavljeno v: Jedilnice