Kako izbrati vzmetnico? [Vodič za izbiro prave vzmetnice]

Kako izbrati vzmetnico, ki nam nudi kakovosten spanec? Je zares dražja vzmetnica boljša od tiste cenejše? Obstaja več vrst vzmetnic, kakšno pravzaprav izbrati v poplavi ponudbe? 

Za vas smo pripravili vodič, ki vam bo v pomoč pri izbiri nove vzmetnice. 

Kako izbrati vzmetnico?

Kdaj je čas za menjavo oz. nakup nove vzmetnice?

Vzmetnice je priporočljivo menjati na približno 7 let. Zakaj?

 • zaradi higienskih vzrokov
 • zaradi spreminjajočih se potreb človeškega telesa po udobju v različnih življenjskih obdobjih.
 • zaradi dotrajanosti materialov, ki več ne zagotavljajo potrebne opore in se ne prilagajaju telesu tako kot bi se morale.
 • ker vzmetnica po približno sedmih letih vsakodnevne uporabe izgubi svojo prožnost ter svoje pozitivne lastnosti, zato se pogosto zbujate nenaspani in z bolečinami v hrbtenici.

Na kaj biti pozoren ob izbiri vzmetnice

Kako izbrati vzmetnico - razmislite, kakšne so vaše potrebe in kakšne vaše spalne navade. Svetujemo, da si najprej odgovorite na naslednja vprašanja: 

 • V katerem položaju spite ponavadi?
 • Vam bolj ustreza trdo ali mehko ležišče?
 • Vas pogosto boli križ, hrbtenica?
 • Se težko vstajate iz postelje?
 • Imate kakšne alergije (prah, pršica…)?
 • Ali se med spanjem pogosto potite?
 • Spite sami ali s partnerjem / otrokom?
 • Kakšna je vaša starost, teža?

Kako izbrati vzmetnico? [Vodič za lažjo izbiro vzmetnice]

Pri izbiri vzmetnice moramo paziti na več faktorjev:

Pomembna je sestava jedra vzmetnice. Večina strokovnjakov priporoča uporabo vzmetnice z žepkastim jedrom. Vzmeti v jedru takšne vzmetnice delujejo povsem neodvisno ena od druge, kar pomeni popolno točkovno prilagajanje telesu. Ker se med vzmetmi nahajajo zračne komore, so takšne vzmetnice tudi zračne, kar pomaga pri odvajanju vlage in s tem otežuje nastajanje mikroorganizom v vzmetnici. 

Kako izbrati vzmetnico?

Prav tako so izjemno kakovostne in priljubljene vzmetnice s spominsko peno, ki se popolnoma prilgajajo telesu in mu nudijo oporo.

Vsekakor je pametno izbrati vzmetnico, ki ima snemljivo in pralno prevleko, saj lahko z rednim vzdrževanjem odaljšamo življensko dobo vzmetnice in izboljšamo kakovost spanja. Pri izbiri se osredotočimo na proizvajalce, ki izbirajo kakovostne in zdravju prijazne materiale. 

Položaj, v katerem ponavadi spite

Če radi spite na trebuhu, priporočam srednje trdo do mehko vzmetnico, ki nudi čvrsto oporo, obenem pa se s plastjo mehke pene dobro prilagodi vašemu telesu. 

Tisti, ki spijo na hrbtu, naj si raje omislijo tršo vzmetnico, ki med spanjem ohranja pravilno lego telesa. 

Tisti, ki najraje spite na boku priporočamo vzmetnico s spominsko peno, saj se popolnoma prilagodi obliki, legi in teži vašega telesa ter preprečuje pritisk in obremenitev telesa.

Če kombinirate več položajev, vam svetujemo, da izberete srednje trdo do mehko vzmetnico, ki je prijazna do izbočenih telesnih delov (ramena, medenica, kolena ..). Pri tem upoštevajte svoje želje in si izberite mehkobo glede na potrebe organizma.

Bolečine v križu in hrbtenici

Bolečine v hrbtenici so postale izjemno pogosta težava, zato boste k zmanjšanju bolečine pripomogli tudi s pravilno izbrano vzmetnico. Bolečine lahko občutno poslabšajo spanje na slabem ležišču, zato je pomembno, da ste ob nakupu pozorni na lastnosti vzmetnice, ki so prijazne vaši hrbtenici. 

Za osebe s takšnimi težavami, priporočamo ortopedske vzmetnice oziroma vzmetnice s polnilom iz spominske pene, saj se takšne vzmetnice popolnoma prilagodijo obliki, legi in teži vašega telesa ter preprečujejo pritisk in obremenitev telesa. 

Alergije

Pojavnost različnih alergij je v zadnjem desetletju zelo pogosta. Večina sodobno zasnovanih vmetnic je opremljena z antibakterijskimi prevlekami, ki preprečujejo vdor zdravju škodljivih drobnih organizmov. Posebej občutljivim posameznikom, alergikom in otrokom, ki še nimajo povsem razvitih dihalnih poti, vsekakor priporočamo naprednejša ležišča z antialergijskimi lastnostmi iz našega prodajnega programa. 

Kako izbrati vzmetnico za alergike?

Za dobro zračnost in dihanje vmetnice pa poskrbi tudi vse prepogosto podcenjen posteljni element: fleksibilno in kakovostno letveno dno, ki skrbi za nemoten pretok zraka ter tako zagotavlja čistejše spalno okolje. 

Letveno dno za postelje

Potenje med spanjem 

Če se med spanjem pogosto potite, priporočamo vzmetnice z inovativno zasnovano gel peno, ki omogoča prijetno hlajenje.  Hkrati zagotavljajo, da nam je poleti prijetno hladno, pozimi pa toplo. Ravno tako priporočamo, da izberete vzmetnice iz naravnih materialov. Primerne so tudi vzmetnice z žepkastim jedrom, saj so takšne vzmetnice zračne, kar pomaga pri odvajanju vlage in s tem otežuje nastajanje mikroorganizom v vzmetnici. 

Tudi dodatek srebra v ležišču pomaga uravnavati telesno temperaturo z ohranjanjem in postopnim oddajanem toplote, ki jo ustvarja človeško telo. Deluje antibakterijsko in preprečuje nastanek neprijetnih vonjav.

Zelo učinkovit dodatek so tudi bambusova vlakna, ki delujejo kot naraven deodorant, saj bambus vpije 4x več vlage kot bombaž. Zaradi tega je ležišče z bambusovimi vlakni vedno sveže, med spanjem pa lajša težave s potenjem. Iz naše ponudbe priporočamo antibakterijsko vzmetnico z bonnell vzmetenjem, ki je izjemno uporabna vzmetnica tudi za močnejše osebe. 

Spanje v dvoje

Kadar spimo v dvoje, se pogosto dogaja, da občutimo premike druge osebe na postelje, kar je moteče. Za spanje v dvoje priporočamo vzmetnico s tako imenovanim več conskim žepkastim vzmetenjem

Gre za sistem posamezno posejanih vzmeti, ki preprečujejo prenos tresljajev med nočnim premikanjem ali vstajanjem iz postelje ter tako omogočajo nemoten spanec, tako vam kot vašemu partnerju. 

Priporočamo tudi, da izberete ležišče, okvirjeno in okrepljeno z močno box strukturo, ki omogoča največji izkoristek spalne površine in preprečuje ugrezanje vzmetnice ob robovih.

Trša ali mehkejša vzmetnica

Pri tem - kako izbrati vzmetnico, je zelo pomembno upoštevati tudi vaš občutek – ali spite raje na tršem ali mehkejšem ležišču. V naši ponudbi imamo vzmetnice različnih struktur – označene so z oznakami H, pri čemer H1 pomeni najmehkejšo, vse do H4, ki označuje najtršo vzmetnico.

Če vam ustreza trša vzmetnica izberite trdne materiale z zračno strukturo, saj dajejo popolno podporo hrbtenici, dobro dihajo in vam dajejo vso udobje, ki ga potrebujete med spanjem. 

Če si želite srednje trdo ležišče z več mehkobe izberite vzmetnice s spominsko peno, ki se popolnoma prilagajajo telesu.

Če imate raje mehko ležišče si izberite ležišče s široko plastjo spominske pene.

Mehka vzmetnica

Visoka ali nizka vzmetnica

Višje vzmetnice ponujajo nekoliko večje udobje pri spanju, saj vašemu telesu zagotavjajo več opore.

Nižja ležišča (do 14cm) so primerna za otroke in mladostnike. 

Srednje visoka ležišča (do 16cm) so primerna za pravzaprav za vse, saj nudijo oporo in podporo hrbtenici. 

Visoka ležišča (od 18 cm in več) nudijo največ udobja, primerna so za večino ljudi, tudi tiste z močnejšo postavo. Zaradi svoje višine omogačjo tudi najlažje vstajanje iz postelje, zato so izjemno primerna tudi za starejše ljudi.  

Visoka vzmetnica

“Kakovosten spanec je osnova za vaše življenjske izzive, s katerimi se spopadate vsak dan. Izberite pravo vzmetnico in se zbudite spočiti.” 

Kako izbrati pravo vzmetnico

Objavljeno v: Spalnice