Najboljši nasveti za nakup pohištva za vaše novo stanovanje

Če se v kratkem nameravate preseliti, je današnji prispevek namenjen prav vam. Opremljanje stanovanja namreč ni vedno najlažje opravilo, zato zapišemo 10 nadvse koristnih nasvetov za učinkovito izbiro in pameten nakup. Pa poglejmo!

1. Določite si realen proračun ... in se ga držite

Povprečni stroški opremljanja dvosobnega stanovanja s pohištvom so lahko zelo različni, saj je predvsem odvisno od tega, v katerem cenovnem razredu boste kupovali in kaj vse potrebujete. Lahko da bo zadostovalo 5.000 €, mogoče pa ne bo dovolj niti 15.000 €. Raziščite torej trg, primerjajte cene in določite proračun, ki bo dosegljiv. Poskusite tudi določiti proračun za vsak prostor in porabite relativno enakomerno, da zagotovite dosledno kakovost.

Vsi smo že slišali pregovore »dobiš tisto, za kar plačaš« in »kdor poceni kupuje, dvakrat kupuje« in na splošno to velja tudi za pohištvo. Večina predmetov se uporablja vsak dan, zato je pomembno upoštevati kakovost. Miza iz masivnega lesa npr. bo boljša izbira kot plastična miza, predvsem naj vam bodo pomembne kakovostne postelje.

Poskrbite predvsem za kakovostne postelje

2. Večnamensko pohištvo

Poskusite kupiti pohištvo, ki bo čimbolj vsestransko. Verjetno bodo situacije, ko bi radi pogostili večje število gostov. Ena takih je vsekakor praznično obložena miza v božičnem času.  Vendar pa običajno ne potrebujete tako velike mize in tudi kuhinjski stoli postanejo odveč.

Razmislite torej o raztegljivi mizi in jedilnih stolih, ki lahko delujejo tudi kot pomožni stoli, zato jih lahko postavite v dnevno sobo, na hodnik ali v spalnico. Pravzaprav številni stoli lahko delujejo kot "občasni stoli", a so enako primerni tudi za jedilnico (poskrbite zgolj, da bo višina sedeža približno 45 cm od tal).

3. Ne kupujte preveč

Ali res potrebujete klubsko mizico v dnevni sobi? Boste dejansko uporabili konzolno mizo na hodniku? Za mnoge bo odgovor "da", vendar se vprašajte, ali res mislite, da boste ta kos pohištva uporabili. To še posebej velja za manjše stanovanje ali novo hišo. Kakor koli že, potreba po več prostora je eden izmed najbolj pogostih razlogov za selitev in zakaj bi torej le-tega omejevali s preveč pohištva?

Poskusite oceniti vaše potrebe in na podlagi teh ocen sprejeti odločitev predvsem s funkcionalnega vidika, ne dekorativnega – tako boste prihranili prostor in denar.

4. Najprej se lotite dnevne sobe

Najbrž boste želeli vse pohištvo kupiti takoj, vendar si vseeno vzemite čas, da boste začutili prostor. Merjenje bo vedno v pomoč, vendar obstaja še boljši način za simulacijo, koliko prostora bo zasedel npr. nov regal za dnevno sobo, na katerega ste vrgli oko. Postavite nekaj škatel (po selitvi jih boste imeli veliko) na mesto, kjer bo stal regal in naj tam stojijo nekaj dni. Prostorsko vam bo dalo odličen občutek, ali je vaš potencialni nakup prevelik.

Regal postavite na pravo mesto

5. Pomislite na odtenke in slog

Kakovostno pohištvo bo pogosto narekovalo preostal dekor, zato dvakrat premislite, preden uporabite drzno barvo za oblazinjenje pohištva. Veliko lažje in ceneje je spremeniti barvo blazine ali zavese, zato so nevtralni toni in različne vrste lesa pogosto varna izbira. V spalnice npr. namestite nevtralne posteljne okvirje, poživite in uskladite pa jih s posteljnino in prevlekami v stilu celotnega stanovanja.

To ne pomeni, da bi morali biti zadržani in danes na trgu zagotovo ne manjka sodobnih in vznemirljivih stilov pohištva. Posebnost in ustvarjalnost bo v vaš nov dom vsekakor vnesla kreativnost in s tem prijetno bivanje. Prepričajte se le, da se slogi med prostori ne razlikujejo, še posebej, če so ti prostori v neposredni bližini.

6. Pohištvo za nov dom

Z novozgrajeno hišo ne boste dobili le tega razkošnega, popolnoma novega občutka, ampak tudi prednost praznega platna. Preden torej pričnete z opremljanjem, razmislite o svojem prihodnjem pohištvu, tako da boste pri izbiri specifikacij, kot so vrste tal, že imeli okvirni načrt, kako bo vse usklajeno.

Verjetno ste si pred nakupom ogledali razstavni prostor in če iščete navdih, se spomnite, da so prostore profesionalni oblikovalci notranjosti skrbno uskladili. Zato pojdite še enkrat na ogled in s seboj prinesite prenosni računalnik in fotoaparat. Ne pozabite pa, da razstavni prostori pogosto uporabljajo prostorsko učinkovito (tj. majhno) pohištvo, da dajo vtis prostora, zato je za prihodnjo referenco vredno prinesti tudi merilni trak.

Jedilnica z jedilno mizo je srce stanovanja

7. Ne pozabite na staro pohištvo

Kaj boste storili s svojim starim, nezaželenim pohištvom? Najverjetneje bo za nekoga še vedno primeren, zato ga lahko podarite in marsikoga razveselite.. Lokalne dobrodelne trgovine s pohištvom ali projekti v skupnosti pogosto hvaležno zbirajo vaše stare predmete brezplačno. Hitro iskanje v Googlu in telefonski klic ali e-pošta sta običajno dovolj.

Ne samo, da boste naredili nekaj dobrega za skupnost, prispevali boste tudi k čistejšemu okolju. Vsako leto se namreč zavrže na milijone ton lesa, zato je to je vaša priložnost, da "naredite nekaj dobrega in ne zapravite lesa".

8. Družinam prijazno pohištvo

V prihodnjih letih boste morda dobili nove člane, zato je vredno že danes razmisliti o njihovih potrebah, saj je kakovostno pohištvo naložba za dolga leta. Če npr. razmišljate o širitvi družine, se izogibajte kosom z ostrimi vogali in razmislite o izbiri oblazinjenih materialov, ki so temnejše barve (za prekrivanje madežev) ali jih je lažje obrisati (na primer lepljeno usnje). Novi hišni ljubljenčki so še ena praktična točka, ki jo je treba upoštevati.

Še danes poskrbite za nove člane družine

9. Če kupujete prek spleta, se lahko premislite

Način nakupa pohištva se razvija, tradicionalne trgovine na drobno pa postajajo vse manj priljubljene. Spletno nakupovanje je bolj priročno, več je izbire in ne plačujete najemnine dragega maloprodajnega prostora v trgovini ali plač prodajnega osebja. Vendar ne pozabite, da vaše pravice potrošnikov še vedno veljajo pri nakupu na spletu in, kar je bistveno, imate zakonsko pravico, da izdelke vrnete v 14 dneh, če si premislite.

10. Nov dom ... staro pohištvo

Nenazadnje, recikliranje postaja vse bolj priljubljeno. Morda imate star, najljubši kos pohištva iz prejšnjega stanovanja, ki bi ga radi obdržali, skrbi pa vas, da ne bo kompatibilen z novim stilom? Če je tako, zakaj ga ne bi prenovili? Bodite ustvarjalni in se zabavajte - lahko ga slečete, zamenjate ročaje ali druge funkcije ali pa ga celo pobarvate. Popolnoma dober kos lahko potem funkcionira dalje kot čisto nov kos - odlično za okolje in vaš žep.

Srečno selitev!

Upamo, da smo vam s tem seznamom vsaj delno pomagali pri načrtovanju in izbiri. Predvsem pa ne pozabite, da čeprav je selitev lahko stresna, bi moralo biti nakupovanje pohištva za novo prebivališče zabavno. Vso srečo pri selitvi in, če ste že tam, dobrodošli in uživajte, ko bo vaše novo stanovanje postalo dom!

Objavljeno v: Splošno